Публікації про "Джерельце"

"ДРЕВЛЯНСЬКІ ДЖЕРЕЛА"

Так називався III міжнародний молодіжний фестиваль традиційної народної культури, що відбувся 22-27 серпня у м. Рівному. Він проходив по лінії СІОФФ і буя присвячений 10-й річниці незалежності України.

Народжений 1998-го, він рік у рік скликає до себе друзів. Гостями цьогорічного фестивалю стали самобутні колективи з Молдавії, Білорусі, Росії, Туреччини, Латвії, Словаччини, Комі, Австрії, Франції, Канади, Чехії, а також колективи з м. Рівного та наш зразковий фольклорно-етнографічний ансамбль Моршинської школи мистецтв «Джерельце», яким керує заслужений працівник культури України Ірина Король.

Моршинське Джерельце на святі народної культури в Рівному

Автор проекту та директор фестивалю - художній керівник фольклорного гурту «Веснянка» міського Палацу культури Віктор Ковальчук. Співорганізаторами виступили Державний комітет молодіжної політики, спорту та туризму України, обласні управління у справах сім'ї та молоді, культури, освіти, Рівненська облдержадміністрація та Рівненська міська рада.

Напрочуд напружений план фестивальних заходів передбачав урочисте відкриття, святковий парад учасників вулицями міста, вечірній святковий феєрверк, самостійні виступи кожного колективу перед жителями міста, два гала-концерти, а також оглядові тематичні програми: «З бабусиної скрині», «Що не край - то звичай», «Хороші гості у мене», «Дожинайте, женчики, до кінця».

Кожна творча зустріч перетворювалася на свято для тих, хто на сцені, і тих, хто у залі. Незабутнє враження на нас, дорослих, справило спілкування між дітьми. Чекаючи заключного гала-концерту, який мав відбутися на сцені обласного музично-драматичного театру, колективи зібралися за «лаштунками». Це - велике подвір'я театру. Поки діти приглядалися одне до одного, кмітливі італійці піднялися на балкон другого поверху з інструментами і, як в старих італійських фільмах, зіграли веселу, запальну мелодію. Що тут почалося: танцювали всі, хто як вмів і хто з ким хотів. Цей гомінкий дитячий танцювальний «Інтернаціонал» ледве вдалося втихо­мирити.

Оскільки фестиваль проходив в рамках міжнародної організації СІОФФ, то традиційними були засідання творчих лабораторій, на яких керівники обмінювалися досвідом роботи, порушували актуальні питання розвитку автентичного фольклору, і той, хто побував на фестивалі не вперше, з радістю для себе відзначив стрімке зростання професійності колективів, а також великий інтерес до цього свята широкого світового загалу.

Моршинське Джерельце на святі народної культури в Рівному

Наш колектив приїхав на два останні фестивальні дні, через те що був задіяний в концертах, присвячених 10-й річниці незалежності на Львівщині. Але ми встигли показати свої програми глядачам і тішилися, що після кожного нашого виступу здіймалася хвиля аплодисментів. Встигли ми познайомитися і з красивим містом Рівне, яке є багатим історико-культурним центром, багатим на традиції та пам'ятки архітектури. Це і сучасний адміністративний центр, де проживає понад 250 тисяч чоловік. Місто є також осередком культурного життя Волині.

Тут проходять міжнародні фестивалі «Сурми», «Весняні дзвіночки», «Стежками Мавки» тощо. Та своєрідною візиткою міста став Міжнародний молодіжний фестиваль традиційної народної культури «Древлянські джерела», який покликаний не тільки проілюструвати багатство нашої автентичної культури, але й сприяти обміну культурними традиціями між народами світу. Проведення фестивалю під егідою СІОФФ дає надію на те, що він сприятиме входженню України до світового культурного простору і фольклор українців взнають в багатьох країнах світу.

Наостанку слова подяки учасників колективу «Джерельце» фірмі «Львівтрансгаз»: щире спасибі вам за розуміння, за поцінування дитячого таланту, за щире бажання допомогти.

Юлія КУРИЛИШИН,
начальник відділу молоді, спорту та туризму
Стрийської райдержадміністрації.

Опубліковано: Рідне поле. - 20 вересня 2001 р. - С.1.