Публікації про "Джерельце"

СВЯТО МЕЛАНКИ

Різдво минає з колядками та щедрівками. По всьому світу несеться новина про народження Христа Спасителя. Це радість і для кожного з нас. Разом величаємо новонароджене Дитятко-Ісуса. Дивимося одне одному у вічі і говоримо слова любові і злагоди: "Христос Рождається! Славімо Христа!". А за Різдвом мандрує вже другий празник у гості - Святого Василя або просто Старий Новий рік. Серед нашого народу існує поетичне повір'я, що у Новорічну ніч для віруючих відкривається небо, і вони можуть просити собі в Бога усіляких ласк. А ще кажуть, як зустрінеш Новий рік, так і проведеш його цілий рік.

Уже стало традицією Клубом ділових жінок Стрийщини щорічно відзначати це свято і запрошувати на нього усіх своїх друзів. Місце зустрічі - прекрасний зал санаторію "Перлина Прикарпаття", що у місті Моршин. Цього року святкування розпочалося молебнем у Моршинському храмі Святої Покрови, щоб усі ступили у Новий рік оновлені та освячені благословенням преосвященнішого владики Юліана Гбура.

Здавалося б, ступили ми у третє тисячоліття, за спиною здобутки і досягнення цивілізації, а ці свята донині чарують своєю непроминаючою вартістю, закладеною у них істинністю. ! коли маленькі колядники з фольклорно-етнографічного ансамблю "Джерельце" Моршинської школи мистецтв під керуванням заслуженого працівника культури України п. Ірини Король гучно заколядували, то у присутніх, напевно, з'явилося ще більше впевненості у дні прийдешньому.

Ось так свято Старого Нового року чи Святого Василія та Меланії тихенько увійшло відродженим у наші серця, а тепер розквітає у всій своїй величі та красі, здобуває дедалі більше прихильників, які витворюють свої нові святкові традиції, щоб і минуле пошанувати, і від сучасного не відставати.

За кілька хвилин до початку Старого Нового року ведучі свята надають слово голові Клубу ділових жінок Стрийщини п. Юлії Курилишин, а вона в свою чергу запросила до  вітання голову Стрийської районної держадміністрації п. Євгена Кухара та голову м. Моршин п. Віктора Безрукова. Тож коли присутні підняли по вінця наповнені келихи "за єдність духу і помислів, коли поділились Новорічним Василем пшеничним, то відчули справжню святкову родинність, і всі разом заколядували.

На святі Меланки. Виступає Микола Король Невдовзі ведучий звертає увагу всіх на сміх і гамір під вікнами - мабуть, Новий рік на... козі приїхав. І справді, до залу заходять юні артисти - "джерельцята" з козою, ведмедем та іншими цікавими персонажами, які розіграли перед глядачами ціле театральне дійство. А згодом до них приєднався Старий рік (це був п. Микола Король) з живим символом нинішнього. Як виявилось, це була неполохлива чорно-біла кізонька, яку прикрашали кольорові стрічки та солом'яний капелюшок. Вона ґречно ходила поміж гостей, нагадуючи, що де коза ходить, там жито родить, коза рогами - жито стогами, коза ногою - жито стіною.

Відтак ведучі, а це я, Оксана Король, та відомий львівський артист Юрко Цвєтков, представляли учасників Новорічного хіт-параду: Андріану, Зоряну Скірко, Ростислава Фединця та Марію Бардин - солістів гурту "Говерла", Володимира Пителя - учасника гурту "Ватра". Десь над ранком організатори свята з полегшенням "видихнули": "Браво!". Нарешті минув рік Коня (було у ньому досить всіляких труднощів і гризот). Хочеться вірити, що його "молодша сестра" кізонька - саме їй контролювати весь 2003 рік - поблажливіше ставитиметься до всіх нас. І на завершення, як годиться, звучало "Многая літа" і подяка всім, хто якнайбільше ось уже чотири роки поспіль прикладається до організації свята Меланки. Особлива вдячність голові товариства "Фіалка" п. Петру Столярському, який із своїм колективом приготували смачні наїдки і подбали про красиве оформлення столів, обласному депутату, директору "Укртелекому" п. Дмитру Мельнику та, звичайно, керівнику ансамблю "Джерельце" п. Ірині Король.

Оксана Король

Опубліковано: Фортуна. - 23 січня 2003 р. - С.16.