Публікації про "Джерельце"

УЖЕ РІК ГОСТИННО ПРИЙМАЄ ВЕТЕРАНІВ ОУН-УПА САНАТОРІЙ "ГОВЕРЛА"...

Уже рік гостинно приймає ветеранів ОУН-УПА санаторій "Говерла" у Моршині на Львівщині. Це єдиний в Україні санаторій, у якому оздоровлюються і лікуються комбатанти тієї єдиної партизанської армії, яка в 40-50-х роках воювала за незалежну державу з п'ятьма окупантами, але досі не визнана українською владою воюючою стороною з усіма витікаючими з того наслідками. Ідею побудови цього санаторію висловив ще на початку 90-х голова Всеукраїнського братства вояків ОУН-УПА Михайло Зеленчук. Не просто було збудувати такий шикарний санаторій. Ветерани збирали гроші, допомогли українці з діаспори, і на завершення тодішній голова Львівської облдержадміністрації Михайло Гладій зорганізував голів адміністрацій інших шести областей України, які посприяли виділенню ще близько двох мільйонів гривень, щоб завершити будівництво та облаштувати санаторій, який одночасно може приймати до 80 чоловік.

Так сталося, що доля звела нашу талановиту землячку Світлану Лелях з Михайлом Зеленчуком. І зародилася ідея увіковічнити пам'ять про усіх фундаторів будівництва, а їх понад 30 чоловік. Світлана Мефодіївна розробила цілу композицію, яка увічнює портрет самого організатора спорудження "Говерли" Михайла Зеленчука.

15 червня при велелюдному зібранні людей, переважно ветеранів українського руху Опору, які з'їхалися з різних куточків Галичини, відбулося урочисте відкриття і освячення цієї меморіальної композиції. Взяла участь в урочистостях і делегація з Нетішина. Спочатку священик місцевої греко-католицької церкви о.Іван Сивак освятив дошки. Голова Стрийської райдержадміністрації Євген Кухар та мер Моршина Віктор Безруков говорили про те, що місцева влада допомагає ветеранам ОУН-УПА усім, чим може. Депутат Львівської обласної ради Дмитро Мельник вручив ветеранам таксофонні картки на 2000 хвилин, щоб вони могли розмовляти з рідними . Світлана Мефодіївна, яка приймала майже від усіх виступаючих слова вдячності і квіти, розповіла про історію створення цієї меморіальної композиції, дещо про своє творче життя і задуми на майбутнє. Привітав учасників свята від Хмельницької землі і автор цих рядків.

З промовами виступили комбатанти УПА, переважно голови обласних братств ОУН-УПА Дмитро Гуменюк (Львів), Мелентій Семенюк (Луцьк), Петро Косюк (Івано-Франківськ) та інші, згадуючи свою героїчну молодість і ту жертовність, яку вони поклали на вівтар Батьківщини. Дивлячись на цих людей похилого віку, але сповнених великої енергії, дивуєшся їхньому оптимізму і наполегливості.

На закінчення мітингу нетішинська делегація вручила Михайлу Зеленчуку подарунок і подякувала йому та головному лікарю "Говерли" Івану Николишину за турботу про ветеранів. Учасники дитячого зразкового ансамблю "Джерельце" порадували присутніх чудовим концертом.

Взагалі ж нетішинців скрізь тепло зустрічали місцеві люди. Наступного дня нас повезли у Старий Угринів на Івано-Франківщину до історико-меморіального музею Степана Бандери. Нетішинці поклали квіти до пам'ятника провіднику українських націоналістів і ознайомилися з експонатами.

Участь нетішинської делегації в урочистостях стала можливою за сприяння міського голови Миколи Панасюка.

Опубліковано: Нетішинський вісник. - 26 червня 2003 р.