Публікації про "Джерельце"

СВЯТО УКРАЇНСЬКОГО ОДЯГУ

Українська нація й далі у глибокому та масштабному пошуку своєї самобутності та суті, які виявляються у різних сферах буття. Чи не однією із найбільш спроможних повернути їй гармонійну систему існування є розвиток та підтримка культурно-етнічних традицій у тісному переплетенні з сучасними мотивами та елементами. Напевно, саме так подумали організатори безстрокової патріотичної акції "Свято українського одягу" й створили ініціативну групу, щоб успішно провести свято молодіжної сучасної традиційної моди.

Безперечно, нині в українському етносі порушена будь-яка система гідних європейської нації уподобань, адже українці користуються не властивою цій землі чужою мовою, носять "глобалізований" одяг, розгублено блукають серед нав'язаних ззовні естетичних збочень. І одна зі складових, що дозволить повернути нам гармонію та самоповагу, - це одяг. А українцям потрібен такий, що поєднує в собі сучасні модні тенденції, вдалі винаходи, сучасні матеріали та технології. Тому створена ініціативна група "Україні - український одяг" має за мету сприяння процесові пошуку та популяризації нового стилю національного одягу, який би водночас і єднав українську політичну націю.

На святі українського одягу

Справді, один із наслідків помаранчевої революції - поява в людей потреби підкреслити свою "українськість" зовнішніми ознаками. В них з'явилося бажання мати такий одяг, який підкреслював би сучасність та традицію, а також відповідав клімату, антропології, естетиці. Такий одяг потрібний українській молоді, персоналу наших фірм за кордоном, дипломатам та іншим представникам суспільства. В нас вже є молоді модельєри, які працюють у такому стилі. Це переважно студенти, які не мають ще матеріальної бази для масового впровадження своїх ідей у життя, які вже нині необхідно донести до українського суспільства. Саме цих прогресивних, не закомплексованих людей запросять на осіннє Свято української моди. А до того проводитимуться різні культурно-мистецькі заходи, конкурси молодих модельєрів та інші практичні заходи для зміцнення та вкорінення мети, адже Україна заслуговує на свою, не заангажовану, якісну та гармонійну моду.

Галина ТАТАРА
Фото Сергія КУСТОВСЬКОГО

Опубліковано: За вільну Україну. - 26 квітня 2005 р. - С.11.