Публікації про "Джерельце"

"ДЖЕРЕЛЬЦЕ"

1973 року Моршинська музична школа мистецтв давала дитячу оперу «Коза-Дереза». З цією виставою в Україну прийшло легендарне «Джерельце» - дитячий хор, який в окремі роки нараховував 75 дітей і переспівав, починаючи з 1973-го, понад 500 пісень. А недавно «Джерельце» полонило Македонію.

«Джерельце» спричинила родина Королів. Ірина Король, незмінний його керівник, виховує вже третє покоління школи - дітей та онуків своїх колишніх учнів. Так, головний режисер дрогобицького театру Слава Ковалевич - це Лисичка-сестричка з тієї пам'ятної «Кози-Дерези».

Теперішні вихованці поєднують своє «Джерельце» із заняттями в школі. Але спів не полишають - бо ж і в Македонії недавно наробили галасу. їздять вони й на Схід - і згадують, як на виставі «Вифлеємська ніч», на молитву - євпаторійці не встали. Плакали від того. А вже потім - сміялися, коли по закінченні вистави Євпаторія стоячи скандувала: «Маладци, Моршин!»

«Джерельце» у маленькому Моршині для України - справді явище унікальне. Неодноразові переможці пісенних фестивалів та конкурсів, «підготовчі курси» для 4-5 відсотків майбутніх «консерваторців». Одне зі стрийських «див», яке, утім, ще й досі не може до кінця розрахуватися за автобусну поїздку все до тієї ж Македонії. Але «Джерельце» не скиглить. Воно співає...

Фото Василя Пилип'юка

Опубліковано: Життя. - 1 березня 2001 р. - С.3.