Публікації про "Джерельце"

ФОЛЬКЛОР - ДЖЕРЕЛО ДУХОВНОСТІ НАРОДУ

Міжнародна конференція СІОФ, як повідомили, буде проходити на Полтавщині, у місті Комсомольськ-на-Дніпрі. О, люди, який далекий світ, думала я собі. Але потрібно збиратися в дорогу, бо це важливо для нас. Адже самі ж мріяли стати членами цієї світової мистецької спільноти. А це не так просто, бо вимоги до фольклорного колективу - майбутнього члена СЮФ високі. Це і попередня участь у міжнародних фестивалях, інформація про нагороди і перемоги.

учасники міжнародної конференції СІОФ у Комсомольську


І все ж таки на Стрийщині є такий колектив: зразковий фольклорно-етнографічний ансамбль Моршинської школи мистецтв під керівництвом заслуженого працівника культури України Ірини Король, який минулого року став членом цієї світової організації. А її мета - пропаганда традиційної культурної спадщини, збагачення і примноження цієї спадщини в таких формах її вираження, як танець, музика, обряди та інші жанри мистецтва.

Конференція, що відбувалась на початку травня, розглядала два основні питання: «Проблеми організації міжнародних фольклорних фестивалів в Україні та шляхи їх вирішення» і «Організація участі колективів фольклору та традиційного мистецтва в міжнародних фестивалях фольклору».

Нам було цікаво, бо вперше потрапили на таку конференцію, ще й міжнародну, де розглядались цікаві для нас питання. Не менш цікавим було і знайомство з учасниками конференції (адже це були керівники відомих в Україні колективів), а також з керівником української СІОФ Юрієм Войнаровським.

Після поїздки в Комсомольськ пройшло уже два місяці і тому дещо стерлося в пам'яті. Але найкращі спогади про цей благодатний куточок Полтавщини залишаться надовго. Основне підприємство - гірничий збагачувальний комбінат є одним з найбільших в Україні. Його стабільна робота є запорукою благополуччя та процвітання міста. Та особливо вражає своєю красою місцева природа. Тут тобі просто дуже добре: тихоплинно несе свої води Дніпро, сади буяють пишним цвітом, а солов'їний щебіт вщерть заповнює нічний «ефір».

Місто молоде, красиве, з сучасною забудовою. 50-тисячне населення надзвичайно привітне від малого до великого: всі посміхаються, кивають головою при зустрічі, вітаються.

Окрім конференційних засідань, щовечора була культурна програма, яку заповнювали колективи місцевого Палацу культури. Його загальна площа 8600 кв. м. Великий зал вміщує 850 глядачів, малий - 280. Обидва вони обладнані сучасними технічними засобами. Для проведення заходів камерної форми працюють дві українські світлиці і музична вітальня. Для занять творчих колективів обладнано 20 класів: два хорових, три - звукозапису, два костюмерних і т. д.

Минулого року Комсомольськ відзначив своє 40-річчя. Але там уже нагромаджений чималий досвід реформування міського господарства, залучення громадян до участі у вирішенні найважливіших проблем місь­кого життя. За цим досвідом до Комсомольська приїжджають з інших міст України. Міський голова О. Попов, розповідаючи нам про своє місто, впевнено говорив про те, що спільними зусиллями усіх його жителів Комсомольськ стане таким, яким його уявляли першопроходці, у якому хотіли б жити їхні діти.

Перед нами, учасниками конференції, виступали представники різних колективів: народний оркестр інструментів «Барви», вокальний ансамбль «Дніпряночка», зразковий хореографічний ансамбль танцю «Веселка», зразковий дитячий духовий оркестр, народний вокальний ансамбль «Дніпровські зорі», народний цирковий колектив і багато ін. А на мене особисто найбільше враження справив виступ українського народного хору «Славутич». Цей колектив надзвичайно любить українську народну пісенність, плекає і береже її, збагачує все новими темами і барвами. Після виконання однієї з пісень я підійшла до керівника цього хору, подякувала і запросила до нас на Стрийщину. Він погодився. Слова було дотримано. В кінці червня «Славутич» побував з концертами на Стрийщині. Але про це розповідь у наступному номері газети.

Юлія КУРИЛИШИН,
начальник відділу молоді, спорту та туризму
Стрийської райдержадміністрації.

Опубліковано: Рідне поле. - 10 липня 2001 р. - С.3.