Публікації про "Джерельце"

ПОВІДОМЛЕННЯ ГОЛОВНОЇ БУЛАВИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО БРАТСТВА ОУН-УПА ІМ. ГЕНЕРАЛ-ХОРУНЖОГО РОМАНА ШУХЕВИЧА - ТАРАСА ЧУПРИНКИ

У Львові відбулося 79-те засідання Головної Булави. Присутні на засіданні члени Головної Булави, почесні члени Головної Булави, голови Братств: Київського - Орест Васкул, Волинського - Мелетій Семенюк, Львівського - Олесь Гуменюк, Карпатського краю - Федір Володимирський, «Лисоня» - Петро Касінчук, Рівненського – Олексій Мануйлик, Чернівецького - заступник голови Ірина Войцехівська, Житомирського - Михайло Кот, Черкаського - Віра Борушевська, Хмельницького - Ніна Янчук, Закарпатського, Рахівська станиця - Богдан Манівчук, Перечинська станиця - Михайло Лобанич, Луганського - Микола Горданюк, Кіровоградського - в. о. Семен Сорока. Засідання відкрив голова Всеукраїнського Братства Михайло Зеленчук.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять померлих членів Братств між двома засіданнями Головної Булави (9 квітня - 16 червня) - Лева Василика з Івано-Франківська, Микити Чорноклима, Зеновія Боснюка, Івана Ребрука, Андрія Гордійчука з Волині, Григорія Смолюка із Новограда-Волинського, Василя Марчука із Закарпаття. Декалог Українського Націоналіста виголосив Михайло Стус.

Про підготовку до святкування 60-ліття УПА доповів голова Оргкомітету Орест Васкул.

Повторне повідомлення про членів Оргкомітету - з підготовки до святкування 60-ліття УПА. Лев Футала - голова Товариства вояків УПА у СІЛА ім. генерал-хорунжого Романа Шухевича - Тараса Чупринки, Микола Кошик - голова Братства УПА у Канаді, Михайло Ковальчин - Товариство вояків УПА в США, Микола Грицков'ян - США, Петро Діюк – Англія, Іван Гавдида – голова Центру національного відродження імені Степана Бандери, Віктор Рог – голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу, Василь Кук – голова Наукового відділу Всеукраїнського Братства, Михайло Стус - заступник голови Київського Братства, Віра Борушевська - голова Черкаського Братства, Мелетій Семенюк - голова Волинського Братства, Степан Брацюнь - голова фонду «Соборність».

Орест Васкул поінформував про те, що вже зроблено. Підготовлені документи і написані листи до Президента України Леоніда Кучми з проханням надати безплатно зал у Палаці «Україна» на 12.10.2002 р. Дозвіл отримали, але не безплатно, за 4-5 годин використання залу треба заплатити 35 тисяч грн. Змушені були відмовитися. Тому підписано угоду на використання залу у Національному центрі культури і мистецтв. За увесь день користування 12.10.2002 року заплатимо 18 тисяч грн.

Написано листа мерові Києва Олександрові Омельченку з проханням дати дозвіл провести похід вулицями Києва. У листі до мера зазначено:

Кількість учасників близько двох тисяч;
10 год. - збір біля Володимирського собору;
10-12 год. - Служба Божа у Володимирському соборі;
12-12 год. 45 хв. - покладання квітів до пам'ятника Тарасові Шевченку;
12 год. 45 хв. - 13 год. - похід вулицями Києва (якими, ще уточнюється) до Михайлівської площі;
14 год. - 15 год. 30 хв. - урочисте віче на Михайлівській площі біля Михайлівського Золотоверхого собору.

Підготовлено кошторис витрат - 145 тисяч грн. - на відзначення у Києві 60-ліття УПА.

Кошторис і листи вислано у діаспору з проханням фінансової допомоги, а також із запрошенням взяти участь у святкуванні: Українсько-американській фундації «Воля», Організації оборони чотирьох свобод України, вельмишановному другові Теодору Олещуку, вельмишановній українській громаді у діаспорі.

Написані листи главам Церков - Греко-Католицької, Київського патріархату, Автокефальної. Надіслані листи й бізнесменам в Україні. Підготовлені листи із запрошенням хорових колективів, які своєчасно повинні подати у Комітет свою програму виступів. Поки що є програма виступу заслуженого фольклорного ансамблю «Джерельце» з Моршина.

Вирішено також питання про проведення наукової конференції б жовтня 2002 року у Будинку вчених.

Орест Васкул попросив присутніх голів Братств якнайшвидше подати в Оргкомітет інформацію про кількість охочих взяти участь у святкуванні у Києві 60-річчя УПА, щоби розв'язати проблему нічлігу і тимчасового проживання.

Написано листи депутатам Верховної Ради четвертого скликання, в яких, зокрема, зазначено: «У зв'язку з тим, що у 2002 році виповнюється 60 років від дня створення Української Повстанської Армії, просимо Вас посприяти і підтримати у Верховній Раді питання про визнання національно-визвольної боротьби ОУН-УПА за Незалежну Соборну Українську державу». Листи, написані всім депутатам Верховної Ради, зобов'язалися вручити депутати Євген Гірник і Михайло Косів.

Обговорювалося звернення до Президента України, до Верховної Ради, до Кабінету Міністрів щодо ухвалення Закону України «Про статус учасників українського національно-визвольного Руху». Василь Кук повідомив, що Петро Кузьма-Балицький (Данія) оголосив серед емігрантів акцію збору до 60-річчя УПА по 60 євро з кожного охочого. Запропоновано професорові Ярославу Дашкевичу підготувати і видати брошуру про діяльність Української Повстанської Армії, яку пообіцяв профінансувати Юрій Борець із Австралії.

На засідання Головної Булави запрошено голову Львівської ОДА Мирона Янківа, однак прийшов другий заступник. Володимир Мельник.

Обговорювалися проблеми Братства і підготовка до святкування 60-річчя УПА. Володимир Мельник обіцяв віднайти кошти, щоби виготовити медалі і грамоти до 60-річчя УПА. Голова Братства Карпатського краю Федір Володимирський ознайомив присутніх із розпорядженням обласної державної адміністрації про святкування на державному рівні 60-річчя УПА в Івано-Франківській області. За рішенням голови ОДА Михайла Вишиванюка виготовляться медалі і грамоти для Братства Карпатського краю.

Голова Всеукраїнського Братства запропонував докооптувати до Головної Булави юридичного радника голови Петра Косюка, який підготував і представив Львівському управлінню охорони здоров'я всі документи стосовно функціонування реабілітаційного центру «Говерла». Присутні члени Головної Булави схвалили пропозицію і проголосували «за».

Реабілітаційний центр «Говерла» працює четвертий місяць. За той час відпочило і оздоровилося 389 членів Братств.

Постійним представником від голови Всеукраїнського Братства і від Головної Булави Реабілітаційного центру «Говерла» призначено колишнього директора Будинку Українського Інваліда в часі будівництва Юрія Лопатинського, який досконало знає обстановку в «Говерлі».

Створена Наглядова Рада. Від Всеукраїнського Братства призначено головою Петра Косюка, заступником – Юрія Лопатинського, Анну Рудник, - доглядальницю сестри Степана Бандери, медсестру за фахом, яка мешкає у Стрию, - уповноважено від Братства опікуватися роботою бібліотеки та культурно-масовими заходами до історичних дат.

Від міської ради Моршина до Наглядової Ради призначено мером Орисю Видиш. Від Управління охорони здоров'я Львівської ОДА і від головного лікаря Центру «Говерла» призначень поки що немає.

У різному обговорювалися внутрішні проблеми Братства.

Михайло ЗЕЛЕНЧУК, голова;
Дарія ДЕЦИК, секретар

Опубліковано: 3 липня 2002 р. http://ukrnationalism.org.ua/news/?n=328