Публікації про "Джерельце"

ЗУСТРІЧ ІЗ ЦІЛЮЩИМ "ДЖЕРЕЛЬЦЕМ"

Зустріч із Моршинським зразковим театром української пісні "Джерельце" - завжди незвичайне, чудове, неповторне свято.

Таким святом став і нещодавній його виступ з програмою "Христос воскрес! Воскресне Україна!" у Народному домі у Стрию.

Цей дитячий творчий колектив цього разу на сцену вийшов в оновленому складі, бо попередні учасники "Джерельця" уже виросли і "відлетіли" у дорослий світ. Але, як завжди, маленькі артисти чарували зал своїм талантом, дитячою щирістю і безпосередністю, теплом і душевністю, вони додавали глядачам віри, надії та любові, яких так нам часом бракує.

А плекає оте цілюще "Джерельце", оті юні обдарування родина Королів-Фединців. Зокрема, керівником фольклорного колективу є Ірина Король. І, як переконуємося, одна патріотична талановита українська родина може зробити дуже багато!

Зібравши, здавалось би, звичайнісіньких дітей, ці люди роблять з них справжніх артистів. Маленькі "джерельцята" так вільно почуваються на сцені, так вміють вкласти всю душу, всю щирість своїх сердець у виконувані ролі, так гарно співають і танцюють, що їх виступ не залишає нікого байдужим, він полонить і надихає.

Програма, з якою "Джерельце" виступало перед стриянами, була дуже цікавою і розмаїтою, насиченою, як весняний луг різнобарвними квітами, красою. Вона складалася з українських народних пісень, великодніх гаївок, віршів, уривків вистав.

Особливо сподобалася глядачам вистава про життєвий шлях нашого Пророка - Тараса Шевченка. Роль малого Тараса чудово виконав Ігор Крисько. Він так гарно, так зворушливо грав свою роль, що багато хто втирав сльози з очей. Це дуже обдарований хлопчина! Хочеться побажати йому, щоб він став у майбутньому великим українським актором.

На слова подяки і захоплення заслуговують, зрештою, всі хлопчики і дівчатка (а їх є близько чотирьох десятків), які тішили зал своїми виступами. Пошли їм Боже, щасливу долю!

Участь у програмі брали і дорослі - наставники "джерельцят". Микола Король, чоловік п. Ірини, виконував ролі столітнього дідуся малого Тараса, козака, що встав із могили, та бундючного жорстокого пана Енгельгардта. Дочка п. Ірини Оксана Король працює у Львівській філармонії, але завжди знаходить час для дорогого її серцю "Джерельця". Вона була ведучою святкового дійства, Доброю Долею Шевченка, а також майстерно читала Кобзареву "Тополю". Ростислав Фединець (він є братом п. Ірини) постав у ролі дорослого Тараса Шевченка. Крім того, він забезпечив озвучення двогодинного сценічного дійства.

Одним словом, це було справжнє чудо-диво, витворене дитячим талантом та натхненням, яке збагатило душу кожної присутньої на святі людини. І дуже прикро, що у залі були порожні місця. Обікрали самі себе ті краяни, які через душевну лінь не прийшли припасти до джерела, що живить наш національний дух. Тож нарікаймо лише на себе, що доля в нас щербата. Як будемо дбати, так будемо і мати! Ми переконані, що телевізори, кафе і бари не збагатять нас духовно і не допоможуть позбутися злодійства, алкоголізму, розпусти та бандитизму.

Але якщо є у нас таке цілюще життєдайне "Джерельце", то віримо, що воскресне Україна!

Наприкінці свята голова міськрайонного товариства "Просвіта" ім. Т Шевченка Оксана Опришко подякувала дітям за прекрасний виступ і вручила подячну грамоту керівнику зразкового театру української пісні Ірині Король.

Із словами щирої подяки виступили і ми, автори цих рядків, та прочитали свою поетичну присвяту моршинському "Джерельцю", пані Ірині Король, побажали їм многая піт. І увесь зал підтримав нас та велично здоровив юних аматорів за їхнє високо-духовне мистецтво.

Тож до нових зустрічей, наші "джерельцята"!

Надія та Ізидор ГНАТІВИ.

ПРИСВЯТА МОРШИНСЬКОМУ "ДЖЕРЕЛЬЦЮ"

Щаслива, добра хвиле, зупинися!
Нове "Джерельце" з Моршина у нас.
З весною, з буйним цвітом народився
Цей творчий колектив у добрий час!

"Джерельце" вміє зцілювать духовно
І робить це постійно, повсякчас.
То наша юнь, здається, невгамовна,
А як вона виховує всіх нас!

Тож зичим вам усім на многа літа!
Сягнуть мистецтвом ще нових висот,
Щоб вами вік пишалася "Просвіта",
Щоб український славився народ.

Хай дух Шевченка з вами вічно буде.
Вкраїну прославляйте у піснях.
Христос воскрес! - Воскресла Україна
І житиме вона у всіх віках!

Бо є цілюще моршинське "Джерельце" -
Цвіт нації у щедрих цих руках.
Тож слава вам, Ірино-Королево,
Від нас, стриян, на многії літа!

Опубліковано: Рідне поле. - 8 травня 2007 р. - № 50 (2040). - С.3.