Публікації про "Джерельце"

ЮВІЛЕЙ МАЕСТРО

ювіляр Ростислав Фединець Напевно, саме за це рідке поєднання віртуозного таланту, щирості і душевності прихильники Ростислава Фединця щедро дарують йому свою любов і визнання його майстерності. Нещодавно митець відзначив свій 50-літній ювілей. З цієї нагоди в концертному залі моршинського Палацу культури відбувся творчий вечір Ростислава Фединця, який пройшов з повним аншлагом і значно перевершив межі запланованого часу, бо потоку тих, хто хотів висловити ювіляру слова любові, шани і визнання, воістину не було меж. По-дружньому тепло і щиро привітали іменинника голова Львівської обласної держадміністрації Микола Кміть, міський голова міста Моршина Руслан Ільницький та голова Стрийської районної держадміністрації Роман Козак. Після цих привітань ті, хто не знайомий з Ростиславом особисто, мабуть, побачили його в новому світлі. Адже ювіляр не тільки віртуозний скрипаль, а й талановитий директор успішної Моршинської школи мистецтв, рівних якій немає у всій державі. Він активний діяч і всіх виборчих кампаній, що проходять у Моршині. Часто саме він є натхненним організатором і рушійною силою багатьох публічних заходів, що відбуваються у місті. Напевно, саме про таких, як Ростислав Фединець, сказано: “Талановита людина – талановита у всьому”.

ювіляр Ростислав Фединець З квітами і подарунками на сцену піднімалися друзі Ростислава, його знайомі і колеги по роботі на ниві культури зі Львова, Дрогобича, Миколаєва, Сколівщини. Особливо зворушливо винуватця торжества привітали його найближчі родичі, викликавши при цьому сльози розчулення у багатьох шанувальниць музиканта, присутніх на імпрезі.

Переповнений зал шанувальників скрипаля мав змогу насолоджуватися не тільки високим мистецтвом самого Маестро, а і його багаточисельних друзів-артистів, які також приїхали привітати ювіляра. Серед тих, хто з’являвся цього дня на моршинській сцені, були соліст вокально-інструментального ансамблю “Ватра”, лауреат Всеукраїнського конкурсу “Червона Рута” Володимир Питель, солістки творчого об’єднання “Ліра” Майя та Зоряна, близький друг Ростислава із Кишинева Влад Георгелаш, учасники вокально-інструментального ансамблю “Говерла”, колективу, в якиму ювіляр вже довгий час плідно працює, та багато інших. Ведучими творчого вечора були особистості, чиї імена добре відомі у мистецькому світі, і для яких Ростислав не просто скрипаль-ювіляр, а по-справжньому близька і рідна людина – відомий львівський ведучий Юрій Цвєтков, кандидат мистецтвознавства, племінниця винуватця торжества Оксана Король і начальник відділу культури Стрийської райдержадміністрації Юлія Курилишин. З їх уст зі сцени лунала розповідь про самобутнього музиканта, чий талант народився з краси Карпатських гір і річок і все життя черпав натхнення із багатого джерела національного культурного надбання.

Зразковий театр української пісні Джерельце Цього дня Ростислав Фединець отримав багато подарунків, на його адресу лунало багато приємних слів та гучних аплодисментів. Та, мабуть, найкращим подарунком все ж став виступ голосистих, веселих і неповторних юних артистів із Зразкового театру української пісні “Джерельце”, художнім керівником якого є старша сестра ювіляра Заслужений працівник культури України Ірина Король. Їх яскравий виступ, насичений гумором і оптимізмом, став завершальним акордом цього мистецького дійства.

Творчий вечір закінчився. Вщухли аплодисменти. Вичерпався потік привітань. Розійшлися гості. Впродовж п’яти годин вони, - музикант-віртуоз і його шанувальники, - щедро дарували один одному щиру любов і тепло сердець. І коли Маестро залишився насамоті зі своєю вірною коханою скрипкою, її голос зазвучав новими, ще більш чарівними і неповторними барвами. Бо цього дня вони разом з Маестро випили так багато цілющого нектару із джерела народної любові і визнання, що їх талант і натхнення піднялися в захмарну височінь.

А потім прийде новий день, нові виступи, концерти. І вони знову зачаровуватимуть слухачів неземними мелодіями, заставляючи їх забути про буденні проблеми, дрібні негаразди і даруючи їм віру у світлий і щасливий завтрашній день.

Лілія ЦАЛИН

Опубліковано: Газета "Фортуна". - 9 липня 2008 р.