Публікації про "Джерельце"

ПОГОДА НАСТРОЮ НЕ ЗІПСУВАЛА

Відзначення Дня народження – це, окрім приємних несподіванок та подарунків, ще й чималий клопіт, пов’язаний із підготовкою свята. Якщо ж братися за організацію заходів до Дня міста, то треба добряче постаратися, бо догодити всім – справа надважка. Навіть якщо місто невеличке, як от Моршин, яке 14 червня відзначило своє 527-річчя.

день міста Моршин Погодинно розписана програма, участь у концерті зірок української естради… Здавалося, все продумано і передбачено. Єдине, чого не змогли залагодити організатори, то це укласти довготривалий договір із небесною канцелярією, бо погода час від часу вносила свої корективи.

Цьогорічні торжества відбулися дещо раніше, ніж звичайно. Так вирішили депутати Моршинської міської ради, перенісши уродини міста на червень, приурочивши їх до святкування Дня медика.

Три дні жителі і гості курортного Моршина перебували в стані піднесеного настрою та ейфорії. Для початку 19 червня у малому залі Палацу культури було організовано виставку-продаж картин та вишивок місцевих митців.

Того ж дня відбувся концерт з нагоди Дня медика. Водночас у Моршинській міській бібліотеці для юних читачів провели спортивний захід "Олімпійцями зростаємо сьогодні", де хлопці змагалися у армреслінгу, у віджиманні від підлоги, підтягуванні на турніку, влучали м'ячем у "кошик", а дівчата затіяли конкурс із присідання.

Після спортивних баталій діти малювали на асфальті. Перевівши дух, провели бібліографічний огляд дитячої літератури львівських та моршинських письменників "Казки ми знаємо, не забуваємо", на основі якого загадували одні іншим загадки. Завідувач бібліотеки оголосила ім'я кращого читача за І півріччя 2009 року.

Кращим читачем стала Вікторія Федірко (прочитала 35 книг), за що й отримала нагороду. Інші читачі також не залишились без подарунків. Всі 33 учасники заходу, завдяки сприянню Моршинської міської ради, УНП, приватним підприємцям А Паньківу, І.Яковенко, Т. Бохонько отримали призи за волю до перемоги.

А у центрі міста працювали атракціони. Родзинкою свята став політ на повітряній кулі. Прикро, що сильний вітер не дозволив всім бажаючим його здійснити. Та це ще було далеко не все. З нагоди свята у Моршині відкрили два дитячі майданчики (по вул. 50-річчя УПА та І. Франка).

Інші спортивні заходи були теж не менш видовищними. Були проведені відкриті турніри з шахів і більярду. Цікаво та напружено проходили матчі з міні-футболу серед установ та організацій міста. Заслуговує добрих слів і виступ київського духового оркестру на Площі Незалежності. Молоді хлопці та дівчата зі столиці України дуже професійно та натхненно виконали багато музичних класичних творів.

Звичайно, найбільше всі чекали на урочисту Академію за участю місцевих творчих колективів та почесних гостей. Концертний зал Палацу культури, як завжди в таких випадках, був заповнений "до відказу". Глядачі оплесками вітали виступи настоятелів моршинських храмів, міського голови Руслана Ільницького, голови Львівської облдержадміністрації Миколи Кмітя, народного депутата України ІV-V скликання Михайла Гладія.

міський голова Руслан Ільницький повітряна куля

Крім них на святі були присутні: депутат Львівської обласної ради Сергій Ковальчук, голова Стрийської районної ради Роман Козак, голова Стрийської РДА Євген Кухар, заступник голови Стрийської РДА Юлія Курилишин, начальник ДПІ у Стрийському районі Євген Турчин. На святі також було зачитано вітальну телеграму від народного депутата України Віктора Швеця. Завітали гості і з республіки Польща, з міста Лєско Підкарпатського воєводства, яке є містом-побратимом Моршина.

Очолювала делегацію із семи осіб бургомістр Барбара Янкевич. Їхній візит тривав два дні, в ході якого зарубіжні гості побували в саноторно-курортних закладах, ознайомились з лікувальною базою, Моршинською школою мистецтв, заводом мінеральних вод "Оскар", центром бізнесу і культури "Серж", арт-галереєю "Жива".

Вітаючи моршиців зі святом, вони висловлювали на адресу господарів найприємніші слова та побажання, а п. Єва Барановська ще й виконала українську пісню "Ой, чий то кінь стоїть".

Не обійшлося без відзнак та грамот. Грамоти Моршинської міської ради отримали: Берта Колтакова, Софія Лесів, Володимир Барабаш, Зіновія Кецик. Грамоти від Львівської обласної ради та держадміністрації були вручені Богдану Аксентійчуку, Мирону Макоті, о. Йосипу Дорошевичу, о. Івану Пецюху, Михайлу Валазі, Юрію Лопатинському.

А далі був концерт, у якому взяли участь: ансамбль пісні і танцю "Смерічка" Палацу культури курорту Моршин, зразковий театр української пісні "Джерельце", скрипаль Ростислав Фединець, ансамбль сучасного танцю "Експресія", дует "Ярослав-На", дует "Коханий, кохана".

Ростислав Фединець на концерті

У гала-концерті своїм співом глядачів порадували Ростислав Кушина, Андріана, Владіслав Левицький, гурт "С.К.А.Й.". Завершилося народне гуляння феєрверком.

А нам залишається подякувати генеральним спонсорам свята: СКК "Моршинкурорт" і ВАТ МЗ МВ "Оскар" та всім, хто долучився до проведення Дня народження Моршина.

день Моршина
день Моршина
день Моршина
день Моршина

Ігор БОРЩИК
Фото автора

Опубліковано: Газета "Фортуна". - червень 2009 р.