Джерельце дарує радість


Сніг паде лапатий,
Віхола гуде,
Тільки б не проспати
Як дідусь прийде...

Діточки чекали Миколая, його подарунків. Всі чемно помолились і хутко вляглися. А незабаром і сон з ангелятками завітав, щоб дітей приколисати.

Микола й вирушив у нічну дорогу. На санках тягнув великі міхи подарунків для слухняних хлопчиків й дівчаток, а Антипко ніс на плечах різки для бешкетників, ледарів, брехунів. Божа Матір, святий Йосип, малий Ісусик благословили Миколая на щасливу мандрівку...

Виставу «Ой хто-то Миколая любить» у трьох діях: «Земля», «Пекло», «Небо» стрияни мали змогу побачити 19 грудня в Народному домі. Жаль тільки, що великий актовий зал був заповнений всього наполовину, а дивитися було на що. Яскраві, майстерно пошиті костюми, білі ангелятка, чортики, поважний дідусь Миколай, навіть палахкотіли в пеклі чани, де варилися в смолі грішники. Вистава підготовлена фольклорно-етнографічним дитячим ансамблем «Джерельце» з Моршинської школи мистецтв за сценарієм художнього керівника ансамблю п. Ірини Король. У Стрий «Джерельце» запросило товариство «Просвіта».

18 грудня «Джерельце» виступило у Моршині, де було біля 1,5 тисячі глядачів, в тому числі, відпочиваючі діти з Чернігівської та Київської областей. В день Святого Миколая львівське телебачення демонструвало цю виставу на всю Україну.

У Новому році «Джерельце» святкуватиме ювілей - 20-річчя від дня створення ансамблю. За ці роки він створив свій репертуар, добився чималого успіху та визнання глядачів. Розроблені і поставлені ансамблем такі вистави як «Вифлеємська ніч», де є двадцять вісім колядок, деякі з них були повернуті із забуття. За «Писанко, вескресни» отримали гранд-приз на II Міжреспубліканському конкурсі дитячих фольклорних колективів у Хмельницьку; за «Обжинки» на І Міжреспуб­ліканському конкурсі отримали першу премію; з «Стрілецьким шляхом» виступали в Перемишлі, Пікуличах.

Вже п'ятий рік «Джерельце» влаштовує у Моршині для місцевих жителів та багаточисленних відпочиваючих свято в ніч на Івана Купала на озері, де самою природою створений чудовий амфітеатр. Виставою «Тополя» ансамбль відкрив міжнародний фестиваль «Бойківщина», що проходив у Турці. Основним мотивом цього сценарію є вшанування дівочої краси, довгої коси та роботящих рук.

Працюють і займаються у «Джерельці» віддані мистецькій справі люди. Вік тут необмежений, починаючи від п'яти років і до викладачів школи мистецтв. Всіх - 60 чоловік. І на сцені важко було відрізнити учителя від учня, всі грали з одинаковим ентузіазмом. Мало хто впізнавав у головному «чорті» - Аитипкові з вистави «Ой хто-хто Миколая любить» директора Моршинськоі школи мистецтв пана Ростислава.

От і скінчилося свято Миколая, свято подарунків, приємних сюрпризів. Незабаром надійдуть Різдвяні свята, Моршинське «Джерельце» знову даруватиме своїм глядачам приємні вечори.

Леся МАТВІЇВ

Опубліковано: Гомін волі. - 24 грудня 1992 р. - С. 2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *