Свято професійної музики в Стрию


П'ятого лютого цього року міський Народний дім культури зібрав чимало професійних музикантів та любителів-слухачів на свято, яке було організоване управлінням культури обласної держадміністрації. На огляд-конкурс прибули музиканти шкіл мистецтв Стрийського району і міста Стрия, Сколівського, Жидачівського та Миколаївського районів.

Авторитетне жюрі в складі Яреми Скібінського - заслужений діяч мистецтв України, професійний диригент-симфоніст, Богдана Мартинського - начальник відділу учбових закладів області, Миколи Федуна - директор методкабінету при обласному управлінні культури, викладачів Дрогобицького музучилища Христини Сковронської і Віталія Чумака та завідуючого відділом культури районної держадміністрації Теодозія Чабана.

Конкурс-огляд розпочали колективи Братківської школи мистецтв. На сцені хор викладачі», керівник Ігор Іваницький, ансамбль пісні і музики «Народний», який очолює Мирослав Марків, камерний симфонічний оркестр, ВІА та окремі виконавці. Школа показала добру підготовку колективів.

На сцені виступає оркестр українських народних інструментів Дашавської музичної школи під керівництвом директора школи Степана Целюха, який багато уваги приділяє високій майстерності оркестру. Різнобарвне звучання оркестру, а особливо «Староукраїнська пісня» та «Коломийка» Н. Нижанківського, інструментовка для оркестру Зеновія Сиротюка залишають приємне враження. Добре виступили вокальний жіночий ансамбль, ансамбль бандуристів. А викладач Павло Глинський під акомпанемент дочки піаністки Тетяни продемонстрував високий рівень як трубач-соліст.

Лисятицька школа мистецтв була представлена духовим оркестром (керівник Орест Стасів, який виконав марш «Засяяло сонце золоте»» В. Недільського та увертюру до пісні Т.Г. Шевченка «Назар Стодоля». Чистота звучання, м'який легкий звук притаманний даному колективу. Прикрасою виступу школи став оркестр українських народних інструментів «Народний» та вокальний жіночий квартет. Висока технічна майстерність у «Фантазії» В. Попадюка, м'яке звучання оркестрових груп в акомпанементі дуету та жіночого квартету ще раз підтверджують високу музичну підготовку оркестру під керівництвом директора школи Зеновія Сиротюка. Жіночий квартет зачарував зал ніжним, легким звуком, чистотою співу та ансамблевим строєм. А пісня «Дві зорі» (слова В. Романюка, муз. 3. Сиротюка) була приємним подарунком для жюрі і слухачів у залі.

На високому професійному рівні виступили колективи Стрийської школи мистецтв. Вокальний жіночий ансамбль під керівництвом заслуженого працівника культури України Романа Никифоріва звучав злагоджено, відчувалася копітка робота керівника, а пісня «Рідна моя сторона» на сл. В. Романюка та Р. Никифоріва теж була схвально сприйнята залом. Високу професійну і виконавську майстерність показали баяністка Н. Гатайло та піаністка С. Макогон. Естрадний оркестр школи мистецтв засвідчив, що в школі звучить не тільки класична, але й сучасна естрадна музика.

Стрийська базова школа ім. Остапа та Нестора Нижанківських представила на огляд жюрі симфоні­чний камерний оокестр під керівництвом Ігоря Кушні­ра та. «Народний» оркестр народних інструментів під керівництвом Богдана Бойка - директора школи.

«Віртуози Стрия» - так можна назвати симфонічний камерний оркестр. У їхньому виконанні музика А. Вівальді - «Пори року» - була еталоном високого професіоналізму виконавців. Стрій, техніка, динаміка, єдине дихання - все це перепліталося в оркестрі і зал із захопленням насолоджувався прекрасною вічною і живою музикою. Не поступився даному колективу і оркестр народних інструментів цієї школи. «Гуцульська рапсодія» була виконана технічно, грамотно і високопрофесійно.

Зачарувала всіх школа мистецтв під керівництвом Ростислава Фединця. Ансамблевий стрій, злагоджене звучання інструментів, техніка - ось що було притаманне даним колективам.

Стрийська хорова школа «Щедрик» у своєму амплуа показала камерний хор під керівництвом директора школи Миколи Бойка, двох вокальних ансамблів та солістки-вокалістки Ірини Петрів, якій притаманні чистий голос, широкий виконавський діапазон, вміння володіти вокальною технікою.

На сцені камерний хор викладачів Сколівської школи мистецтв. ВІА «Ровесник»» Козівської музичної школи, хор викладачів Роздольської та Жидачівської музшкіл, народні музики Миколаївської музшколи, оркестр народних інструментів Ходорівської музшколи, окремі виконавці, солісти та інструменталісти.

Більше восьми годин тривало свято. Жюрі конкурсу підвело підсумки і дало характеристику кожному колективу представлених шкіл. Голова жюрі Я. Скібінський подякував усім учасникам і назвав кращих, які будуть представляти наш район на заключному огляді-конкурсі в обласній Львівській Філармонії.

Перший огляд-конкурс мистецьких колективів Стрийщини і м. Стрия засвідчив, що Стрийщина багата талантами на музичній професійній ниві. У свій час посіяні золоті зерна музики на Прикарпатській землі зійшли буйним мистецьким цвітом, а кошти, які були вкладені і вкладаються в дану справу - на утримання школи мистецтв для виховання дітей і молоді - не пропали даремно, бо Стрийщина не тільки співуча, але й музикально-проФесійна.

Орест СТАСІВ, заступник директора Лисятицької школи мистецтв

Опубліковано: Гомін волі. - 12 березня 1994 р. - № 29 (540).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *