Папороть розквітла в Стрию


Немає сумніву в тому, що дні 25, 26 і 27 листопада цього року увійдуть в історію нашого міста. Це дні проведення першого пісенного фестивалю "Цвіт папороті". Яскраве суцвіття молодих талантів, висока авторитетність журі, професіональна режисура, озвучення, освітлення й запис фонограм, художнє оформлення, нарешті, самовідданість у роботі оргкомітету - усе це вилилось в прекрасне свято музики, дало крила для високого творчого злету юним конкурсантам.

Ініціаторами проведення фестивалю стала ініціативна група у складі - пп. Т, Гайдукевич, В. Романчук, Я. Левицька. Р. Тивонович, Р. Мерчук. Талановиті стрияни давно вже мріяли помірятись силами на фестивальній сцені. Таїсія Гайдукевич, голова постійної депутатської комісії міської Ради, не лише активно підтримала молодих, але й очолила оргкомітет фестивалю, попередньо узгодивши: в конкурсі братимуть участь і діти, на­віть найменшенькі...

Може, ідея так і залишилась би вічною мрією, якби до конкретної роботи не підключилась Валентина Романчук, директор будинку "Просвіта" вагоноремонтного заводу. Маючи неабиякі акторські й режисерські здібності (за плечима - театральний інститут), пані Валентина переключила на підготовку фестивалю увесь свій творчий неспокій, горіння, енергію і доброту. Вона стала і режисером, і ведучою фестивалю, і генератором нових захоплюючих ідей.

на фестивалі Цвіт папороті в СтриюНа самих початках до конкурсних клопотів приєднались Ярослава Левицька - головний спеціаліст комітету з фізичної культури, спорту і молоді, виконавчий директор фестивалю Ростислав Тивонович - заступник голови крайової Спілки української молоді, композитор Левко Бебешко, родина Івашківих: Зіновій - викладач музики гімназії, Світлана - інспектор міськвно, Артем Андріїв - завідувач райвідділом культури, Микола Ханас - заступник завідувача оргвідділом міськвиконкому, ведучий конкурсу.

Руслан Мерчук не лише прекрасно впорався з музичним освітленням та записом фонограм, але й написав музику до заключної фестивальної пісні «Цвіт папороті» на слова Юрія Кузіва.

Емблема стрийського фестивалю - зелені листки папороті, викладені у формі тризуба на золотому тлі, увінчані загадковою квіткою, яка, мов сонце піднімається над гірськими вершинами вічнозелених Карпат. Такій емблемі і такому художньому оформленню афіш, запрошень, програм, акредитаційних карток може позаздрити і фестиваль ширшого масштабу. Ідею емблеми запропонував наш земляк Ігор Боднар, професор Львівської Академії мистецтв. А вдихнула життя в ідею заступник завідувача відділу архітектури і містобудування міськвиконкому Дарія Михаць.

Додамо ще: оформлення сцени і фітодизайн виконали Михайло Кучер та Люба Мельник.

І ось коли стільки сходинок до мети було пройдено, після довгих чекань відкрилася чарівна завіса і на сцену вийшли щасливі й схвильовані учасники конкурсу.

Застрекотіли відеокамери, фотографи ловили неповторну мить, журі витримувало потрібну паузу... І тільки гарячі серця глядачів не витримували, гриміли аплодисменти, публіка вигукувала "браво!". Улюбленцям дарували квіти. Усе було, як на справжньому пісенному фестивалі.

Ми дивилися на квітнучі щастям личка наймолодших конкурсантів, на красиві, одухотворені ніжним ліризмом української пісні обличчя юних стриян і, мабуть, кожний з нас думав: як добре, що ні скрута, ні інфляція не торкнулися найвищого скарбу на землі - людського таланту.

Назва фестивалю - "Цвіт папороті", запропонована, п. Левицькою, виконавчим директором, та. п. Добрянським, членом УМХ, говорить сама за себе. З давніх-давен українці вірили в дивовижну красу й силу таємничого цвіту папороті. Той, хто відшукав його, за народними уявленнями, здобував фантастичну здатність розуміти мову трав, квітів, тварин знаходити незліченні скарби, заховані в давні часи глибоко під землею.

Талант - де і с той чарівний цвіт папороті, який розквітає в глибині людської душі своїм незбагненним божественним сяйвом, зігріває й окрилює всіх.

на фестивалі Цвіт папороті в СтриюЩирим талантом, високою професійною майстерністю здивували не лише глядачів, членів журі, але й гостей фестивалю вихованці Моршинської музичної школи, яких готувала керівник ансамблю "Джерельце" п. Ірина Король, дует сестер Уляни й Христинки Чихиндів з с. Фалиш, Софійка Мусієнко, Лідія Кучка, Марія Шкляр, Леся Кабаль, Марія Проніна... Своєрід­ним відкриттям стали імена Ярини Дяк, Святослава Загорулька, Наталі Іванишин, Олега Мельника, Тараса Купранця.

Виступаючу на фестивалі, поет В. Романюк підкреслив, що Стрий завжди був першим у демократичний починаннях, тому що тут ширяє дух нашого національного героя Степана Бандери, звідси брали початок найзначніші визвольні події в Україні. І як тут не згадати слова великого Шевченка: "Наша пісня, наша дума не вмре, не загине!"

Ми попросили поділитися враженнями про фестиваль його почесних гостей і організаторів:

Василь ЖДАНКІН, лауреат першого фестивалю "Червона рута":
- З приємністю беру участь у цьому прекрасному концерті. У Стрию щасливо відбувся щедрий засів талантів. Тепер чекаємо добрих сходів. Читачам часопису "Гомін волі" - мої щирі вітання. Воля для мене - можливість творчої праці. Саме тому обираю пісенний репертуар з часів XV ст. Це був золотий вік для нашої держави, коли людина не відчувала пригнобленості, могла творити і працювати вільно, гордитися плодами своєї праці.

Ігор ОСТАШ, народний депутат України:
- Специфіка нинішнього фестивалю в тому, що зібралися тут люди, які добре знають один одного, в яких спільна мета і це об'єднує нас в одному пориві шукати "скарби Полуботка" не десь, а саме тут, на рідних теренах. Фестивальні концерти могли б прикрасити будь-яку сцену, в тому числі й київську. Тому будемо дбати про те, аби нашим учасникам дати "зелене світло" на велику сцену. Хай ще і ще раз знаходять своє живе підтвердження слова Володимира Івасюка: пісня буде поміж нас!

Левко БЕБЕШКО, композитор:
- Мені доводилось поїздити чимало, побувати на багатьох імпрезах концертах, фестивалях. І, повертаючись додому, після проведених свят і всього побаченого, завжди з сумом до-водилось констатувати: Стрий - провінційна "діра". Відтепер так уже ніколи не скажу. Звичайно, до Сан-Ремо ще далекувато. Але маючи певний досвід, щире зацікавлення відповідних осіб і організацій, думається, "Цвіт папороті" в змозі вийти на ще вищий рівень, І сила ця - у наших чудових дітях, справжніх акторах, життєлюбних і працьовитих. Вони не бояться великої сцени. Вони прагнуть її. Велика подяка оргкомітетові, особисто Едварду Григор'єву, який забезпечив високопрофесійне озвучення. Ці люди працювали не за гроші - на совість. Сьогодні "робити" пісню - дороге задоволення. Але це потрібно робити.

Ростислав ТИВОНОВИЧ, координатор з прийому гостей та учасників фестивалю:
- Жодного зриву, жодного казусу не відбулося за всі фестивальні дні. Все пройшло чітко. Ми щиро вдячні керівництву дорресторану за харчування, дирекції ВПТУ № 34 - за проживання гостей, друкарні - за термінову і якісну роботу.

Таїсія ГАЙДУКЕВИЧ, голова оргкомітету, викладач гімназії:
- Довгий конкурений марафон скінчився. Журі вирішило не нагороджувати учасників конкурсу у віковій групі від 6 до 12 років, однак їм всім вручено дипломи й пам'ятні подарунки. Хай не засмучуються "непереможці" - вони зробили свій маленький крочок до наступних перемог, спробували сили. А переможців застерігаймо: зважайте на "зоряну хворобу". Звання лауреата зобов'язує працювати ще з більшою наснагою і віддачею.

Ярослава" ЛЕВИЦЬКА, заступник голови оргкомітету:
- Успіх проведення фестивалю - у підтримці голови міської Ради народних депутатів п. Романа Шрамов'ята. Ще навесні він запропонував перейняти досвід проведення дитячого фестивалю в угорському місті-побратимі Стрия Кішкунголаші. По приїзді з Угорщини, де з великим успіхом виступив ансамбль Моршинської школи мистецтв "Джерельце", я прийшла на засідання ініціативної групи з проведення нашого фестивалю. Це було 13 вересня. Саме з цього дня і почалася оперативна робота з організації фестивалю. Велику підтримку ми одержали від голови комітету з фізичної культури, спорту і молоді В. Коханчика, заступника прокурора міста В. Головчака, заступника голови райвиконкому І. Цехоні, голови Стрийського осередку "Союзу Українок" Л Камінської. Наша робоча група, до якої увійшли педагоги - організатори ЖЕКів Г. Гадяк, Д. Ладус, Л. Юглівська та В. Коваль, обійшла майже всіх керівників підприємств, агітуючи допомогти молоді.

Дуже нас порадував факт, що взяти участь у фестивалі зголосилися і так звані "підвальні" рок-групи, в яких ще нема відповідного професійного рівня, як і місця для репетицій. Ці діти на прослуховуванні змогли критично оцінити свої сили й самі відмовилися від виступу. Але нам не байдужа доля таких груп. Чекаємо їх на наступному фестивалі!

Хвилюючим моментом на гала-концерті в залі Народного дому "Просвіта" став, звичайно ж, виступ володарки гран-прі, студентки Дрогобицького музпедфакультету жительки с. Добряни Ірини Стасів. Вона виконала пісню "Обман", слова і музику до якої написала сама. Цікавий сценічний образ, професіоналізм виконання, щирість і зваба Іринчиноі краси зворушили серця не лише глядачів, але й вимогливого журі. Королеву фестивалю привітав голова журі народний артист України, президент Всеукраїнської асоціації творчої інтелігенції композитор Богдан Янівський. А директор заводу "Темара" Зіновій Карпінський під бурхливі оплески вручив документ від кольорового телевізора "Електрон", яким нагороджена співачка.

За кулісами сцени мені вдалося на якусь мить затримати ледь не до сліз схвильовану Іринку:

- Не пригадую себе такою щасливою... Я вдячна всім, а в першу чергу - дорогій матусі, яка завжди вірила в мене. Вдячна Ростиславу Тивоновичу, Валентині Романчук, Левкові Бебешку, і... часопису "Гомін волі" за вперше опубліковані в "Калиноньці" мої вірші.

Хай вибачать нам ті учасники, яких за браком газетної площі не змогли назвати. Наш часопис обов'язково розповість детальніше і про гурт "Сусіди" з с. Верчани, і про сімейний дует Михайлишиних з с. Підгірці, познайомить з
учасниками рок-груп. Шкода, що не приїхав на фестиваль стрийський поет і виконавець авторської пісні Володимир Бобечко. Але в нього на це була серйозна причина. Володя став лауреатом пісенного фестивалю, який кілька днів тому завершився в Чернівцях.

"У вас нічого не вийде!" - сказали членам оргкомітету в одному з бізнес-клубів Стрия, коли до них звернулися за допомогою. "Я на дурниці грошей не даю!" - похмуро кинув один стрийський багач, коли з таким же проханням до нього постукали в двері все ті ж члени оргкомітету. Жаль таких людей. Жаль, що вони не бачили заключного акорду Стрийського молодіжного фестивалю української естрадної пісні. Коли на сцену вийшли всі учасники і дружно заспівали фестивальну пісню "Цвіт папороті". Коли різноголосо й одухотворено звучало "Многая і благая літа"... У нас с свої талановиті поети й композитори, солісти й сценаристи. У нас є творчий потенціал, такий животворний для духовного розквіту молодої української держави.

Купальське полум'я, запалене у листопаді 1994 року, сповістило: віднині Стрий - місто фестивальне!

Живи, фестивалю! Оживляй наші серця і душі, щоб світили вони ясним і невгасимим світлом любові!

До наступної зустрічі у липні 1995-ого!

Оксана Чумак

на фестивалі Цвіт папороті в Стрию на фестивалі Цвіт папороті в Стрию
на фестивалі Цвіт папороті в Стрию

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖЦІВ!

Журі молодіжного фестивалю української естрадної та авторської пісні "Цвіт папороті" визнало ПЕРЕМОЖЦЯМИ у віковій групі від 12 до 17 років:

  • III місце - Марія ШКЛЯР, с. Любимці, учениця школи,
  • ІІ місце члени журі вирішили не присуджувати,
  • I місце - розділили між собою Марія ПРОНІНА та Леся КАБАЛЬ, учасниці ансамблю "Дже­рельце", учениці Моршинської середньої школм.
  • Гран-прі завоювала Ярина ДЯК, учениця Стрийської, гімназії (с. Добрівляни}.

У віковій групі від 17 до 30 років:

  • III місце за виконання естрадної пісні присуджено Уляні КУМЕЧКО, студентці Дрогобицького педінституту,
  • III місце за виконання авторської пісні присуджено Руслані та Богданові МИХАЙЛИШИНИМ, дуету з с. Підгірці,
  • III місце за виконання авторської пісні і приз глядацьких симпатій присуджено Наталі ІВАНИШИН,
  • II місце за музику і виконання пісні присуджено Святославу ЗАГОРУЛЬКУ {м. Стрий),
  • І місце розділили між собою Тарас КУПРАНЕЦЬ, учень технічного ліцею № 34, та ОЛЕГ МЕЛЬНИК, учитель музики Великодідушицької середньої школи.
  • Гран-прі завоювала Ірина СТАСІВ, студентка Дрогобицького музпедфакультету (с. Добряни).

Бажасмо всім виконавцям щасливого творчого злету. Хай цей фестиваль буде у вашому житті не останнім. Хай прекрасна музика єднає Ваші душі і серця, хай розквітають на сцені квітм папороті!\

Члени журі, оргкомітет фестивалю "Цвіт папороті". Листопад 1994 р.

Опубліковано: Гомін волі. - 1 грудня 1994 р. - С.1-2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *