Ярослав Стецько повернувся у Стрий


Відтепер неподалік від мерії міста височить у Стрию пам'ятник Ярославові Стецьку. Пам'ять про нього вшановано першого листопада на честь 79-ї річниці Західно-Української Народної Республіки. Тим самим підкреслено історичну залежність та закономірність подій 1 листопада 1918 року і 30 червня 1941 року, коли Ярослав Стецько проголосив Акт про незалежність Української держави.

Постамент, на якому знаходиться бюст славного українського діяча, створено руками Володимира Одрихівського і архітектора Володимира Сколоздри. А право відкрити пам'ятник перед стриянами надали дружині героя, сьогоднішній голові Конгресу українських націоналістів, народному депутату Славі Стецько та голові Всеукраїнського братства УПА Михайлові Зеленчуку. Священик з місцевої Благовіщанської церкви відправив панахиду за загиблих воїнів ОУН-УПА, освятив пам'ятник.

Ярослав Стецько повернувся у Стрий

А надалі до виступів було запрошено гостей, яких того дня приїхало у Стрий чимало. Першою до присутніх звернулася Слава Стецько. Вона розповіла про діяльність свого чоловіка, його твори. Насамперед у своїй боротьбі за волю України Ярослав Стецько покладався на власні сили, дбаючи про те, аби забути усі дрібні свари і непорозуміння, аби згуртувати народ. Велика його заслуга й в тому, що він як президент Антибільшовицького блоку народів, дбав, щоб такі філії було утворено в кожному місті за кордоном, де проживала українська еміграція. Зустрічаючись з главами багатьох держав, Ярослав Стецько всюди підкреслював: незалежність України є революційною проблемою світу.

фольклорно-етнографічний ансамбль «Джерельце» Моршинської школи мистецтвВсі промовці, а ними були народні депутати Ігор Осташ, Іван Білас, Тарас Процев'ят, заступник голови облдержадміністрації Василь Базів, голова обласної організації КУНу Іван Губка та інші, підкреслювали велику історичну значимість цієї події у Стрию. На свято до Стрия завітали і гості з Франції - головний директор франко-української асоціації "Маруся" барон Ліонель Дюар та мистецький директор асоціації Уляна Чайківська. Вони приїхали в Україну спеціально вшанувати пам'ять великої людини, якою був Ярослав Стецько. Музичний супровід урочистостей з нагоди відкриття пам'ятника забезпечили військовий духовий оркестр, зведені народні хори ім. М. Вербицького та "Ватра" Будинку освітян. А завершилося свято виступом дипломанта багатьох міжнародних фестивалів фольклорно-етнографічного ансамблю "Джерельце" з Моршинської школи мистецтв.

Леся МАТВІЇВ
Фото Мирона МАСЛЮКА

Опубліковано: Високий замок. - 5 листопада 1997 р. - № 173 (988). - С. 1.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *