Мирного неба Вам, воїни ракетних військ


5 грудня у всіх військових частинах Стрийського гарнізону відбулися урочистості з нагоди Дня Збройних Сил України. Для військовиків були організовані святкові концерти за Участю художніх колективів Стрийщини.

Кореспондент нашої газети була запрошена на святкування у військову частину А-1181, де командиром з'єднання є полковник Валентин Дідушок. Сюди ж завітали і голова Стрийської районної держадміністрації Євген Кухар, директор Конюхівської середньої школи Мирон Войтович.

Офіційна частина розпочалася з виконання Державного гімну і внесення прапора. З невеличкою доповіддю перед присутніми виступив заступник командира по виховній роботі підполковник Сергій П'ятников. Він зробив короткий екскурс в історію сучасного українського війська, яке почало своє теперішнє літочислення з 1992 року, коли більш як півмільйонне угруповання військ присягнуло на вірність України. Так розпочався процес розбудови Збройних Сил, до складу яких входять Сухопутні Війська, Військово-Повітряні Сили, Сили Протиповітряної Оборони і Військово-Морський Флот.

Ні в кого не може бути сумніву, що надійний захист Держави від удару з повітря, збереження бойового потенціалу Збройних Сил в умовах її без'ядерного та позаблокового статусу, найбільш ефективно спроможні здійснити Сили Протиповітряної Оборони, представниками яких і є військовики-ракетники полковника Дідушка. Вже втретє в історії незалежної України особовий склад військ брав участь у практичних навчаннях з бойової стрільби. Полігон дає можливість реалізувати себе як вправних воїнів, підвищити рівень бойової майстерності. У жовтні цього року особовий склад військової частини А-1195 як частина бригади Сил Протиповітряної Оборони, залучався для проведення тактичних навчань з бойової стрільби на Ракетному полігоні в Криму. Сам Президент України Леонід Кучма аплодував стрийським ракетникам, влучність яких оцінили на «відмінно». Весь особовий склад бригади усвідомив, що успішне виконання бойового завдання - справа їх честі, а тому, не шкодуючи ні часу, ні власних сил зробили все, аби впоратися з дорученням.

У нинішніх важких економічних умовах процес творення армії проходить досить складно. Військо не обминули проблеми з виплатою заробітної плати, обмундируванням, харчуванням солдат, і тому без підтримки обласної, міської, районної державної адміністрацій, колективів промислових і сільськогосподарських підприємств, громадських і релігійних організацій було б дуже складно. Підполковник С. П'ятников щиро подякував за постійну допомогу голові Стрийської райдержадміністрації Євгену Кухару, його заступнику в гуманітарних питань Ірині Цехоні, керівникам селянських спілок Ігорю Шаганевичу (с. Семигинів), Івану Луцику (с. Любинці), Івану Петриканину (с. В. Стинава), голові райспоживспілки Микиті Джусу, директору Стрийського технікуму Василю Дмитришину, а також своїм підшефним - учням, вчителям, директорові Мирону Войтовичу з Конюхівської СШ.

Офіцерів, старшинський склад, рядових, жінок військових привітав зі святом армії голова райдержадміністрації Євген Кухар. «Зараз в Україні, - сказав він, - триває процес створення професійної армії, і проходить він нелегко. Однак місцева влада з розумінням ставиться до проблем військових, надає їм посильну допомогу...» Євген Кухар подарував воїнам кольоровий телевізор. Командир з'єднання Валентин Дідущок наголосив на тому, що справді, між військовими і райдержадміністрацією добрі стосунки. На це свято, наприклад, район допоміг з продуктовими пайками - виділив 1.5 тонни м'яса. Вітання разом з картинами від імені педагогічного колективу передав присутнім Мирон Войтович. Начальник штабу Геннадій Курза зачитав святковий наказ. За добрі результати в несенні бойової служби було нагороджено багато офіцерів, сержантів, рядових. Вони отримали, подяки, грамоти, грошові премії, короткострокові відпустки, підвищення у званні.

Завершилися урочистості чудовим концертом за участю фольклорно-етнографічного ансамблю «Джерельце» Моршинської школи мистецтв.

Леся МАТВІЇВ

Опубліковано: Рідне поле. - 9 грудня 1997 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *