Біля витоків «Джерельця»


Взятися за перо спонукав мене виступ ансамблю «Джерельце» з Моршина у Великодні дні, що транслювався по місцевому телебаченню. Він, на мою думку, не залишив байдужим нікого із глядачів, торкнувся душі і серця. Особливо вдало юні аматори сцени ілюстрували великодній кошик, а ще - виконали великодні пісні, гаївки.

Втім, кожен виступ фольклорно-етнографічного ансамблю «Джерельце» Моршинської школи мистецтв - по­дія, що викликає захоплення у глядачів, запам'ятовується надовго. У цьому, без сумніву, і неабияка заслуга його художнього керівника, заслуженого працівника культури України п. Ірини Король. Все її життя, та й, зрештою, усієї її сім'ї пов'язане зі сценою. Сотням молодих людей вони прищепили любов до української пісні. Стежкою свого наставника, п. Ірини, пішло немало випускників школи мистецтв. Це, зокрема, Леся Кабапь, яка з п'ятирічного віку своїм голосом чарує глядачів на концертах. Вона - лауреат конкурсу «Цвіт папороті», дипломант конкурсу «Золоті трембіти», Оксана Натинка, Михайло Марців, Василь Ковалик уже давно закінчили школу мистецтв, але й досі не поривають зв'язків зі своїм учителем, рідним «Джерельцем», є частими учасниками  його виступів.

Довгий час принижувались гідність, честь української нації, пісні, мови. Але попри все, навчальну й виховну роботу в ансамблі «Джерельце» п. Ірина будувала й продовжує будувати на формуванні духовної особистості, відданості рідному народу, державі. І. Король веде щоденну роботу з популяризації українських пісень, обрядів вміло, вимогливо, принципово й професіонально. Як наслідок - численні подяки, шана від батьків, учасників «Джерельця», зокрема Роксолани Благої, Ростислава Кушини, Михайла Греська та ін.

Сьогодні підопічними п. Ірини є 45 хлопчиків та дівчаток. Добрих слів заслуговує і акомпонуюча група «Джерельця». Зрозуміло, недругорядна роль в існуванні такого колективу в Моршині директора школи мистецтв Ростислава Фединця.

Усі сценарії виступів «Джерельця» готує Ірина Король. Вона не знає втоми, завжди у творчому пошуку. Віриться, що вихованці п. Ірини обов'язково виростуть справжніми громадянами нашої молодої держави, людьми високої духовності.

...За вікном весняний розмай. Якраз цієї пори відзначає свої уродини Ірина Король. Можливо, саме весна обдарувала цю жінку пишним цвітом таланту, невтомністю праці, любов'ю до рідної пісні. Усі ці якості впродовж уже тривалого часу вона передає своїм учням. Кожен з них немов маленьке «Джерельце», якому п. Ірина торує шлях до великої чистої «ріки».

М. Швець, м. Моршин

Опубліковано: Гомін волі. - 12 травня 1998 р. - С. 3.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *