Відродження народних традицій


Перед тим, як надати слово нашому позаштатному кореспондентові з Моршмиа Дмитру Кушніру, зробимо одне застереження: не треба дивуватися, що газета у березні подає матеріал про зимові свята. Тема національного відродження завжди залишається актуальною, а тому про фестини не гріх згадати і весною. Основне - аби народні традиції завжди жили у наших серцях.

Отож, розповідь про літературно-мистецький клуб Палацу культури Моршина "Джерело", створений осередком Товариства української мови імені Т.Г. Шевченка і працівниками бібліотеки, де завідує М.Г. Винник.

13 грудня у Палаці культури з надзвичайним успіхом пройшли українські вечорниці "З народних джерел, з народної криниці". Було проведено театралізовані свята Андрія та Миколая. На вечорниці завітали літературні герої: Параска і Палажка із твору Нечуя-Левицького, свати з "Безталанної" Карпенка-Карого. Лунали українські народні, жартівливі пісні, звучало кришталеве слово і соковитий гумор.

Різдвяні фестини у МоршиніНа святі св. Миколая з проповіддю виступив священик Моршинської парафії отець Йосиф. Церковний хор виконав пісню "Хто, хто Миколая любить", колядки. Роль святого Миколая майстерно виконав рентгенлаборант курортної поліклініки Б.О. Парахоняк. Він і подарував дітям-інвалідам подарунки, виділені міськкомом комсомолу.

На "ура" впродовж цілого січня проходили колядки і "Вертеп" у виконанні лауреата Всесоюзних фестивалів народної творчості, "народного ансамблю пісні та танцю поліклініки курорту Моршин "Смерічка", (художній керівник і диригент - заслужений працівник культури УРСР Р.Ф. Никифорів).

Зачарував своїми виступами і фольклорно-етнографічний ансамбль "Джерельце" Моршинської школи мистецтв, лауреат першого Республіканського конкурсу динячих колективів. Художній керівник його І.І. Король цього разу порадувала глядачів цікавою композицією "Вефлеємська ніч", "Свята вечеря" і "Вертеп" у постановці дитячого ансамблю пригадали , наші прадавні звичаї і звеселялм серця старших згадкою про молоді літа (під рідною стріхою, повернули кожного в чудові те чисті роки дитинства, нагадали про наше коріння. Діти на високому виконавському рівні переконливо показали наші такі багаті бойківські звичаї. Роль дідуся Івана чудово виконав ведучий різдвяної вистави Р.І. Фединець.

Величним завершенням свят були різдвяні фестини у Моршині, де виступили кращі вертепні групи сіл району. Такі заходи духовно збагачують людей, заповнюють дефіцит доброти і милосердя. Вони повертають нас обличчям до рідної культури, нагадують про наш родовід, повертають забуті народні традиції прищеплюють любов до рідного краю й культури свого народу.

Як бачимо, гордістю і багатством всесоюзної оздоровницї курорту Моршин є не тільки джерела мінеральних вод, а й духовні джерел . І літературно-мистецький клуб "Джерело", і фольклорно-етнографічний ансамбль "Джерельце" працюють нині , над новими тематичними вечорами, театралізованими . святами. Тому ми не прощаємося з ними, а кажемо: "До зустрічі!"

Добрим народним традиціям, обрядам жити вічно!

Д. Кушнір, лікар курортної поліклініки, лауреат республіканських і всесоюзних конкурсів самодіяльного мистецтва

Опубліковано: Газета "Курортний вісник". - 14 березня 1990 р. - С.7.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *