Чисті Джерела. Дитяче мистецтво на Стрийщині


Хто пізнає музику,
той і зрозуміє людську душу
М.В. ЛИСЕНКО.

Багата стрийська земля талантами, виховала вона не одне покоління знаних у світі мистецтва людей: професійних музикантів, композиторів, акторів, художників, майстрів української вишивки. У місті, селищах і селах не змовкає пісня. а інструментальна музика досягла високого професіоналізму.

Сьогодні хочеться, сказати про когорту професійних музикантів, педагогів, художніх керівників, які своїми вміннями і знаннями приносять людям хвилини прекрасного. виховують молоде покоління. Стрийщина єдиний район в області, та й, напевно, в Україні, в якому таку велику кількість дітей охоплено естетичним вихованням.

У районі діють Лисятицька дитяча школа мистецтв з філіалами в селах Нежухів та Кавсько, Братківська школа мистецтв з філіалами в селах Жулин, Гірне, Н. Стинава. Дашавська музична школа з філіалами в селах В. Дідушичі, Ходовичі та Бережниця, Моршинська школа мистецтв, Стрийська. дитяча школа мистецтв, Стрийська хорова школа «Щедрик» та Стрийська музична школа їм О. Нижанківського.

В семи школах естетичного виховання навчається більше 2,5 тисячі учнів, які оволодівають грою на 22-х музичних інструментах, займаються хореографією, живописом та хоровим співом.

Проводять заняття більше 300 викладачів з середньою спеціальною та вищою освітою. Працюють викладачами колишні учні цих шкіл, які в свій час закінчували Львівське та Дрогобицьке музучилища, Львівську консерваторію, Київський і Рівненський інститути культури. Школи очолюють директори, які є вихідцями з нашого краю. Стрийська музична школа ім; О. Нижанківського (директор Богдан Бойко) у вересні цього року святкує своє 50-річчя. Школа користується  авторитетом в області як базова, яка виховала не одного професійного музиканта. Працюють такі творчі колективи, як народний оркестр українських народних інструментів, камерний струнний оркестр та дитячий симфонічний оркестр, який є взірцем і гордістю школи. Дирекцією та фортепіанним відділом школи започатковано конкурс піаністів молодших класів ім. Нестора Нижанківського, який проводиться щодва роки в Стрию Учні школи добре виступають на обласних конкурсах серед дитячих мистецьких шкіл, є дипломантами різних конкурсів.

Дашавська музична школа (директор - колишній її випускник Степан Целюх) минулого року відзначила своє 25-річчя. Перша сільська школа, яка була створена на Стрийщині в 1968 році, виховала чимало прекрасних мизикантів. Школа зі своїми традиціями, звичаями веде велику пропагандистську роботу, виховання дітей Тут плідно працюють дитячий хор, народний оркестр, ВІА та ін. У свій час школа з філіалами охоплювала всю Стрийщичу. Дякуючи почину дашавців, у 1985 році на базі філіалу відкрито Лисятицьку школу мистецтв, а в 1991 році - Братківську школу мистецтв.

Лисятицька школа мистецтв (директор - колишній випускник Стрийської музичної школи Зеновій Сиротюк) стала взірцем сільської школи мистецтв не тільки в районі, але і в області. Відповідна матеріальна база та добрий підбір педагогічних кадрів за короткий час дали позитивний результат у навчально-виховному процесі. Народний жіночий квартет, народний оркестр українських народних інструментів, дитячий камерний учнівський хор, духовий оркестр є прикрасою концертів, які проводяться в селах району та місті Стрию. Ці колективи неодноразово були дипломантами обласних та республіканських конкурсів.

Дуже тісно пов'язане музичне виховання з загальноосвітньою школою. Ансамблеве музикування, виступи окремих виконавців, чудові виставки творчих робіт учнів - все це тісно взаємопов'язане. На базі школи за два останні роки проведено обласний та міжобласний семінари директорів шкіл естетичного виховання з питань національного відродження.

Моршинська школа мистецтв (директор - колишній випускник цієї ж школи Ростислав Фединець) є джерелом народної творчості, де діти під керівництвом заслуженого працівника культури України Ірини Король стали еталоном і взірцем на всю республіку. Неодноразові перемоги дитячого фольклорного колективу «Джерельце» є великим чистим джерелом народної криниці - криниці звичаїв і обрядів. У школі багато уваги приділяється художньому відділу. Учні відділу в травні до Дня Матері в м. Львові на виставці художніх дитячих робіт нагороджені дипломами за високу художню майстерність. Інструментальна музика і спів, ансамблеве виконання класичної світової і української музики, живопис і графіка - все це злагоджене поєднано в стінах школи.

Братківська школа мистецтв (директор - колишній випускник Стрийської музшколи Володимир Буран) за короткий час досягла значних успіхів у музичному вихованні учнів.

За останній рік з викладачів школи створено народний ансамбль пісні і музики та народний камерний хор викладачів. Різноманітний репертуар дає змогу ширше і глибше пізнати прекрасний світ музики. Дирекція школи звертає увагу на дитячі творчі колективи. Ось і перші паростки прекрасного появилися в дитячому танцювальному колективі, а в художньому відділі учні освоїли ази лозоплетіння, яке колись було популярне серед селян Братківців. Відроджуються старі ремесла і промисли, відтворюються в піснях та інструментальній музиці кращі твори патріотичного характеру, пісні, обряди, традиції.

Стрийська школа мистецтв (директор - Зеновій Куйбіда) створена два роки тому, з напрямками естетичного виховання учнів на різних прикладах мистецької діяльності. У школі плідно працюють дитячий танцювальний колектив піл керівництвом Петра Мельника, жіночий вокальний ансамбль, ансамбль естрадної музики та ансамбль бандуристів.

Добре поставлена робота художнього відділу. Учні цього року на обласному конкурсі художніх робіт, присвяченому Дню Матері, зайняли друге призове місце.

Стрийська хорова школа «Щедрик» (директор - Микола Брик) створена і працює протягом трьох років. Невеличкий дитячий хор хлопчиків переріс у дитячу хорову школу, де зараз навчається близько півтори сотні хлопчиків та дівчаток. Крім хорового співу учні оволодівають азами гри на різних музичних інструментах. У школі працюють хор хлопчиків, вокальні дитячі ансамблі, а також є камерний, мішаний хор викладачів школи, дуети, та окремі солісти-вокалісти.

Школа веде навчання і вокальний процес за програмою Огороднова.

Добрий підбір педагогічних кадрів у мистецьких школах Стрийщини, непогана матеріально-технічна база дають змогу розвивати в районі і місті систему як дитячої, так і дорослої професійної музики. Основу репертуару художніх колективів становлять твори українських композиторів, особливо тих, які в часи застою були зовсім або частково заборонені, духовна музика, західноєвропейська класика, твори місцевих авторів.

Такі збірники, як Я. Ярославенка «Обробки стрілецьких пісень», С. Людкевича «Літургійні пісні», використовуються керівниками шкіл. Твори В. Барвінського, М. Вербицького, маловідома духовна музика М. Леонтовича здобули симпатії в слухачів. Керівники колективів часто є авторами оранжировок, обробок народних пісень. Це, зокрема, заслужені працівники культури України Роман Никифорів та Ірина Король, директори шкіл Зеновій Сиротюк, Богдан Бойко, Микола Брик, Степан Целюх, викладачі ряду шкіл

Жоден концерт, урочисте свято, ювілей, презентація та інші заходи, які проводяться в районі і місті, не обходяться без участі мистецьких шкіл. Високий професіоналізм камерного симфонічного оркестру Стрийської музшколи ім. О. Нижанківського. Народний оркестр українських народних інструментів та жі­ночий квартет Лисятицької школи мистецтв, народний камерний хор викладачів, народний ансамбль пісні і музики Братківської школи мистецтв, всім відоме «Джерельце» Моршинської школи мистецтв - це неповний перелік усіх високопрофесійних колективів, які працюють в навчальних зак­ладах.

Високопрофесійна фортепіанна музика в Стрийській музичній школі ім О. Нижанківського під керівництвом п. Білик, хорова вокальна музика в Лисятицькій школі мистецтв, керована Омеляною Сиротюк, фольклорно-етнографічна робота Ірини Король у Моршинській школі мистецтв, класичний і народний танці під керуванням Петра Мельника в Стрийській школі мистецтв, народний промисел лозоплетіння в Братківській школі мистецтв - створюють, неповторний вінок прекрасного мистецтва Стрийщини, яке вмілі педагоги-професіонали передають дітям.

Стрийська земля з кожним роком стає дедалі більш духовно розвинутою, дякуючи плідній роботі педагогічних колективів, високій творчій праці викладачів, директорів шкіл. Тісний зв'язок школи з відділом культури, панує взаєморозуміння і злагода в роботі.

За останніх чотири роки потенційні можливості мистецьких шкіл набагато виросли. Створюються нові колективи, проводяться нові пошуки методики навчально-виховного процесу.

Зеновій СИРОТЮК, директор Лисятицької дитячої школи мистецтв

Опубліковано: Гомін волі. - 20 вересня 1994 р. - С. 2.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *