Гуцульські дні без “Джерельцят” не обійшлися


Остання поїздка у Польщу фольклорно-етнографічного ансамблю «Джерельце» Моршинської школи мистецтв та оркестру української музики під диригуванням М. Пуцинтели відбулася на запрошення генерального консула України в Кракові Зеновія Куравського.

На фольклорному фестивалі у м. Новий Сонч, що проходив влітку, генеральний консул познайомився з «джерельцятами» і їхнім художнім керівником Іриною Король. Саме там захопився їхньою артистичною самобутністю і за першою ж нагодою знову запросив їх до Польщі для участі в V Днях Гуцульських в Гладишові. Разом з художніми колективами в су­сідній державі побувала і заступник голови Стрийської рай-держадміністрації Ірина Цехоня.

Основним дійством Гуцульських Днів є кінні аукціони, на яких демонструється розвиток цього промислу у гірських регіонах Польщі. Свято триває кілька днів і швидше є великим громадським заходом, котрий, окрім господарського і спортивного, має ще й концертно-артистичне забарвлення. У гірську місцевість поблизу Гладишова з'їжджається чимало зацікавлених людей, підприємців, представників засобів масової інформації, артистів. Цього разу було понад 12 тисяч осіб.

Зранку і до пізнього вечора проводяться огляди коней (а їх там представлено доволі - від звичайних «роботяг» до породистих рисаків), аукціони. Продається різноманітний реманент. Артистам відводиться, так би мовити, роль музичного оформлення дійства. Однак, коли на імпровізованій сцені з'явилися наші оркестранти і учасники «Джерельця», публіка відразу звернула на них увагу - почала захоплено аплодувати. Навіть режисер найпопулярнішого зараз у Польщі фільму «Вогнем і мечем» перервав своє інтерв'ю з журналістами і зацікавився українськими колективами. Результатом знайомства стало запрошення побувати на презентації його кінострічки, яка незабаром відбудеться.

Радів за «своїх» артистів і генеральний консул Зеновій Куравський, який отримував привітання за такі чудові колективи. Зі свого боку на ім'я голови Стрийської районної держадміністрації він висловив подяку за колективи, що на високому професійному і мистецькому рівні представили Україну в сусідній державі.

Леся МАТВІЇВ

Опубліковано: Рідне поле. - 12 жовтня 1999 р. - № 116 (854). - С. 1.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *